LUM - Lunds Universitet Meddelar - nr 9 1999

Läkemedel vid stroke?

Kan cyclosporin A bli ett nytt och effektivt läkemedel mot stroke och andra hjärnskador i den akuta fasen? Det hoppas ett gäng unga forskare på Neurocentrum som har sökt patent och bildat bolag för att kommersialisera sin upptäckt

- Cyclosporin A används vid organtransplantation för att förhindra avstötning. Det var en ren slump att jag under ett försök fann att medlet också hade en nervskyddande funktion, säger Eskil Elmér som är forskningsansvarig i det lilla företaget Maas BiolAB, LCC. I en avhandling, som väckt stor uppmärksamhet, visar Hans Friberg att cyclosporin A och en modifierad variant, skyddar cellens energiproducent, mitokondrien, från svullnad vilket ger nervcellerna chans att överleva en skada i hjärnan.

- Vårt företag har rättigheterna till en patentansökan som rör den nya användningen av cyclosporin A och vi har nu fått patentet beviljat i nio länder och ett preliminärt positivt besked från USA, berättar Eskil Elmér. Projektet ska presenteras på ett Connectmöte, Sweden BioMedical Partnership Forum, i Göteborg den 2-3 november, där nya forskande företag får träffa folk från multinationella läkemedelsföretag.

Maas Home


© Maas Biolab, Inc. All rights reserved